HomeKattungaraboutKontakt
 
  Cat Info - Katt-information
 

Allergi & Astma

Vanliga sjukdomar som tyvärr drabbar många människor. Orsakerna är ofta många i kombination med varandra men ofta så skyller man lite lättvindigt på pälsdjur utan att kontroller källan ordentligt. Korthårskatter är större framkallare av allergi. Det man är känslig för är egentligen det hudepitel som avsöndras i pälsen.
Vi rekommenderar inte allergiker att köpa katt. Ibland pratar man dock om kattraser som fungerar bättre än andra och naturligtvis är det också så att den katt som fanns i hemmet när allergin bröt ut fungerar bättre än andra katter. Det finns inga större undersökningar i ämnet men man har konstaterat att rexkatterna med sin lite speciella päls fungerar bra i allergihem, även Burmarasen med sin speciella päls kan vara bättre för en del.

Avvänd

Tänk på att din kattunge ska vara minst 12 veckor innan den flyttar från sin mamma. De sista veckorna tillsammans med mamman stimulerar den sociala kontakten och ger ett starkt stöd i den fortsatta utvecklingen av kattungen. En kattunge blir rumsren vid ca 4-5 veckors ålder.

Bad

Det är inte alltid nödvändigt att bada en katt men ibland kan det finnas anledning och du är tvungen. Tänk på att vattnet ska vara riktigt varmt, nästan så att du tycker att det är för varmt. Var noga att torka katten torr efteråt. En del katter accepterar att man använder en fön för att blåsa dem torra.

Barn & Katt

Barn och djur passar alltid tillsammans. Med det riktigt lilla barnet så får man själv vara med och deltaga i umgänget. När barnet växer får man successivt vara med och förklara och lära hur man umgås med katten. Detta gäller framförallt om det är en kattunge som man introducerar. En vuxen katt har mestadels en hög toleransnivå med barn men ibland händer det i alla fall en liten olycka men mycket sällan med allvarliga följder.

Box

Kattboxar finns i många olika modeller, storlekar och prisklasser. Ha alltid katten i en box när du åker bil eller på annat sätt transporterar katten. Boxen är också bra att ha när du ska till veterinären.

Borsta eller Kamma

Många katter älskar att bli borstade. Vänj kattungen från början med denna procedur. Vid tiden för att katten byter (fäller) päls så kan man med fördel doppa borsten i vatten för att lättare få med överflödigt hår. En något glesare stålkam kan också vara bra om pälsen tovar sig. Det här kan man göra till en trivsam procedur med sin katt.

Chip-Märkning

Är en identifiering för en enskild kattindivid. Ett litet datachip injiceras med en spruta i kattens nacke. Chipet kan man läsa av med en avläsare. En central registrering av alla märkta katter finns i Kennelklubbens dataregister vilket nås dygnet runt av svenska myndigheter. SVERAK verkar för att alla katter ska vara märkta.

Djuraffär

I dessa finner du det mesta som din katt kan behöva: kattbox, kam, klosax, kattmat och kattsand. Naturligtvis finns det en uppsjö med kattleksaker. Här kan du ställa många av de frågor du har.

Dressera en katt?

Det lyckas man sällan med. Däremot är det lätt att skapa rutiner för sin katt. Det kan gälla en klapp när man sätter fram kattmaten, en speciell hälsning när man kommer hem. Många är de katthistorier man hör berättas som vi så gott som alltid själva skapat i vårt umgänge med våra katter.

Elak

Katter är aldrig elaka till sin natur utan detta kan alltid förklaras och det vanligaste är att katten i någon situation, som den kommer ihåg, har blivit dåligt behandlad.

Faror

Vakta alltid öppen eld eller stearinljus. Passa köket när varma plattor är på eller vassa knivar finns framme. Öppna fönster och balkonger är en stor fara. Sladdar av alla slag samt gifter eller tvättmedel. Garn, snören, plastpåsar eller papperskassar med handtag, som det är lätt att fastna i, ska man alltid förvara i skåp eller lådor.

Försäkring

En sjuk- eller livförsäkring kan tecknas på din katt oavsett om det är en ras- eller huskatt. Är du uppfödare så kan du också teckna uppfödar- eller konsumentförsäkring för ditt katteri.

Gamla Katter

Den gamla katten kräver extra mycket av omsorg och vård. En naturlig följd av åldern är att muskelmassan tunnas ut. Ett extra veterinärbesök då och då är inte helt fel. Forskning de senaste åren har visat att den gamla katten behöver mer proteiner. I djuraffärerna finns kattmat som är anpassad för den äldre katten eller senioren som de brukar kallas.

Gräs

En kruka med gräs är alltid bra att ha. En del katter älskar gräset och det stimulerar ofta magen på katten. Det finns speciella krukor eller folieformar att köpa med färdigsått gräs.

Halsband

Eller ännu hellre ett sele med maggördel är att rekommendera. Det är också lättare att vänja en katt att gå med ett sele. Går katten ute ensam med halsband så måste det vara av stretchkvalitet.

Hankatt

Hankatten är tryggare kanske lite lugnare och robustare än honkatten. Han blir större och kan bli lite besvärlig innan han blir kastrat, men ack så "go" när han väl är där.

Honkatt

Honkatten är som regel lite mer bestämd än hankatten. Hon blir mindre och kan även hon bli lite besvärlig innan hon blir kastrat, men ack så "go" när hon väl är där.

Hundar eller andra djur

Katter är sällskapliga djur och trivs bra med hundar och andra smådjur. Tänk på att förstärka glasrampen om du har akvarium. Katter älskar att ligga på rampen som ofta är varm på grund av underliggande lampor.

Huskatt

Det spelar ingen roll om katten är en huskatt eller en raskatt. Båda kräver samma omsorg, varken mer eller mindre.

Hålla en katt

De flesta katter tycker om att sitta i knäet eller dylikt. Tänk på att inte tjuvhålla! Det finns ingen som gillar det. Kattungen håller man försiktigt och ger stöd åt dess kropp. Använd båda händerna. En kattunge hoppar så lätt iväg! Den vuxna katten gillar att sitta mot axeln, ge ett stadigt stöd under bakdelen. Sitter den i famnen så låt den luta mot din kropp, stöd med underarmen.

Hälsokontroll

Bör du göra minst en gång varje år. Då kan du ge den årliga kattpestvaccinationen, som numera ofta är kombinerad med kattsnuvevaccin. Vidare bör man kontrollera förekomst av tandsten.

Hälsorisker för människor

Den allvarligaste sjukdomen är naturligtvis rabies, men med Sveriges mycket strikta in- och utförselregler så är detta inget stort riskmoment i Sverige. Toxoplasmos är en parasit som kan finnas i kattens avföring och som kan smittas vid kontakt. Det är dock ingen farlig sjukdom men gravida bör vara lite försiktig.

ID-Märkning

Är en identifiering för en enskild kattindivid. Man kan ID-märka antingen med ett litet datachip i nacken eller med en tatuering i örat eller ljumsken. En central registrering av alla märkta katter finns i Kennelklubbens dataregister vilket nås dygnet runt av svenska myndigheter. SVERAK verkar för att alla katter ska vara märkta.

Innekatt

Många tror att katten har ett stort behov att vara ute längre tider. Inget kan vara felaktigare. En katt går förvisso med glädje ut en sväng för att kontrollera sitt revir. Han gör det gärna med korta eller längre intervaller mellan. En innekatt blir snabbt präglad på sin miljö men är naturligtvis glad att få gå ut en sväng på balkongen eller sitta i ett fönster och andas frisk luft. Det är viktigt att man skapar aktiviteter för katten, t ex leksaker eller kanske en kattvän.

Jama

Att jama är ett sätt att kommunicera med sin omgivning. Katten har många olika typ av jam och som ägare lär du dig snart att tolka de olika nivåerna och betydelsen på jamandet.

Karantän

I Sverige finns ej karantän på katter över 16 månader som bor inom EU-området. Däremot krävs det vissa vaccineringar och intyg för att ha möjligt att föra katten över gränserna. Mot alla andra länder finns det karantänsföreskrifter.

Kastrera

Detta ska man alltid göra med katter som ej ska användas i aveln. För katten är det bra eftersom det man "tar bort" är den sexuella driften och den kan vara påtagligt jobbig för de flestal katter.

Kattens Dag

Denna dag firas av tradition första advent. Runt om i landet har många kattklubbar "öppet hus" där de visar katter, ger människor möjlighet att ta med sina katter för bedömning samt mycket mer.

Kattklubb

Det är inte ett måste att vara med i en kattklubb men här finner du många kunniga människor att prata katt med. De har också många klubbträffar med olika innehåll. Det är också en nödvändighet om du skall använda din katt som avelskatt och registrera kattungar efter den.

Kattlucka

Kattluckor finns det i många modeller. Alltifrån enkla till dubbelluckor eller luckor med signal som kombineras med ett halsband och som öppnar sig när katten kommer i närheten. Kattluckor kan användas för utgång i det fria, toalettdörr eller t ex i husvagn.

Kattungar

Det kan någon gång vara intressant att ta en kull kattungar men tänk då på att skaffa dig en raskatt och se alltid till att din kull är planerad. Det finns ingen forskning som säger att det är ett måste eller ens nödvändigt för honkatten att få en kull.

Kattutställning

På en utställning visas raskatter av olika slag. Det finns också en specialklass för huskatter. För att få ställa ut sin katt krävs det att man är medlem i en kattklubb. Ibland har klubbarna propagandautställningar och då behöver man inte alltid vara medlem i klubben för att kunna visa upp sin katt. På en utställning kan man av utställarna få råd och tips om allt som rör katt. Läs vidare på Sveraks sida: Hur går det till på en utställning?

Kattböcker

Det finns många olika typer av kattböcker. En del är i blädderbladsform, några handlar om kåserier, kanske någon med knep och knåp. Framförallt finns det böcker som beskriver alla de olika raser som finns och sedan finns det också en hel del om sjukdomar.

Kattpensionat

Skall du resa bort kan det vara bra att anlita ett kattpensionat. Du hittar dem i telefonkatalogen. Kontrollera alltid kattpensionatet innan du lämnar din katt. Ser det snyggt och rent ut? Får katten tillgång till frisk luft? Har innehavaren kontakt med någon veterinär är frågor du ska ställa.

Kisslåda

En kattlåda behöver katten för att uträtta sina behov. I kattaffären finns det olika typer av lådor och kattsand. Dels en klumpsand som är lite grövre samt en finare variant som klumpar sig mycket fint. Vi rekommenderar gärna en kattlåda med tak. En del av katterna, framförallt hanarna, står gärna upp när de uträttar sina behov.

Klor

Blir ofta ganska vassa. Tack och lov använder sig katten sällan av klorna utan håller dom vanligtvis indragna. Med jämna mellanrum bör man klippa av den yttersta toppen. En lättsam klosax finns i zooaffären.

Klättra och Vässa (klösa)

Hör till kattens normala liv och behov. Zooaffärerna har färdiga klopelare att köpa. Är man lite händig så är dessa enkla att skapa själv.

Konsekvens

Det är a och o när man uppfostrar en katt. Tänk på att en söt liten kattunge-pojk på ett kilo med all säkerhet kommer som vuxen att väga bortemot 5 kilo och han förstår inte varför han fick sitta på bordet när han var liten men inte får det nu!

Konsumentköplagen KKL

Är en lag som skyddar den som köper en kattunge, för eventuella felaktigheter som kan uppkomma på kattungen under de första två åren. Uppfödare kan teckna försäkring för detta ändamål.

Korthår

Det är en smaksak vilken hårlängd man väljer på sin katt men naturligtvis är det alltid enklare pälsvård på en korthårig katt.

Kräkningar

Många gånger beror det på håret som katten slickar i sig. Håret bildar en boll i magen. Om katten kräks ofta och inte verkar få upp något, försök med en tesked flytande parafin. Hjälper det inte så kontakta en veterinär.

Köpeavtal

Bör alltid tecknas mellan säljare och köpare för att båda ska veta sina skyldigheter och rättigheter.

Köpa Katt

Man står inför många frågor när man ska köpa katt En del har du kanske fått svar på i denna lista på olika frågor som vi brukar få. Följ gärna rådet och lista upp för- och nackdelar med ditt kattköp.
Mer info om köpa katt.kan du få på Sveraks hemsida

Katt nummer två i familjen

Se: Presentera katten för andra djur

Kön

Att välja kön måste bli en smaksak. Kanske rekommenderar vi oftare hankatter när man inte väljer att arbeta med avel på sina katter, eftersom hanarna oftare är lite lugnare. Se vidare på Sveraks hemsida: frågor o svar : Hankatt eller Honkatt

Lagar

Det finns många lagar och författningar som styr över djuren. De som påverkar smådjur kan du läsa om nedan. Det pågår just nu en del förslag på förändringar i nu gällande lagar. Läs vidare på:

Leksaker

Zooaffären har en uppsjö med olika kattleksaker. Tänk ändå på att det som mest brukar roa katterna är en hoprullad pappersboll, tom trådrulle, en papperskasse med bortklippta handtag eller något annat enkelt. Undvik garnnystan och små leksaksdjur med ögon och andra "lösa" delar".

Lyfta en katt

Möt alltid katten försiktigt och stryk den över kroppen. Sedan lyfter man en katt bäst genom att hålla ena handen bakom frambenen och över bröstet. Med den andra handen lyfter man katten under bakdelen.

Långhår

Det är en smaksak vilken hårlängd man väljer på sin katt men naturligtvis är det alltid enklare pälsvård på en korthårig katt. En långhårskatt kräver som regel att man avsätter en del tid till pälsskötsel men dessa tidpunkter kan man gott göra till mysstunder! Både för katten och matte eller husse.

Löpning

Den period då honan är mottaglig för hankattens frieri. Honkatten kan under denna period vara rent odräglig, skrikig, rullar sig och vara i övrigt mycket påfrestande.

Markera Revir - strila

Den vuxna katten har av naturen utsetts med ett beteende att visa sin egendom genom att doftmarkera de områden, eller tyvärr även inomhus de saker, han finner nödvändigt. Detta är ett naturligt kattbeteende och avhjälps normalt med en kastrering. Om det fungerar så låt hankatten bli fullt utvuxen innan kastreringen vilket har skett vid ca 1 ½ års ålder.

Mask

Katter kan ibland få mask. Man märker det ofta genom att de smalnar av och inte vill gå upp i vikt trots att de äter normalt. Ibland kan man se maskar i kattens avföring. På apoteket finns olika typer av avmaskningsmedel. Både i tablett- eller flytande form.

Matbehov

En katt ska äta kattmat och inte hundmat. Äter den rester så måste den ha näringstillskott. Den kommersiella kattmaten, vare sig det är torrt eller blött, innehåller de viktiga näringsämnena en katt behöver. Det finns numera en uppsjö med olika mattyper att tillgå, allt ifrån blötmat till torrfoder. När det gäller torrfoder så var noggrann att det alltid finns vatten framme. Rådgivning beträffande torrfoder eller specialmat får du i din zoobutik eller hos veterinären. Det finns också många specialfoder att tillgå t ex när din katt är dräktig, åldrig eller sjuk. Följ doceringen noga. Överdocera aldrig. Tänk på att en övergödd katt kan bli sjukligt fet.
Att ibland variera med färsk mat är inte fel, t ex fisk, kött, fågel (ge aldrig ben), tonfisk (undvik till kattungar då det kan ge diarré), ägg (äggröra) samt gröt. Servera gröten lite ljummen med grädde. Förvånansvärt många katter tycker att det är gott.

Matvanor

Katten ska äta regelbundet. En kattunge på 2-5 månader behöver 3-4 måltider per dygn, när den blir 5-6 månader minskar man successivt måltiderna till 2-3 gånger per dygn. En vuxen katt ska ha 2 måltider per dygn.

Medicin

Ger man endast på veterinärens inrådan. Många mediciner är enbart för människor och om de skrivs ut av veterinär så docera enbart efter de rekommendationer du fått. Att ge tabletter till katter är inte alltid så lätt. Sätt katten i knäet, tag ett stadigt tag i huvudet och böj det bakåt. Håll tabletten i den andra handen och öppna försiktigt munnen. Stoppa in tabletten så långt det går och slut munnen. Stryk lätt på struphuvudet fram och tillbaka så framkallas en spontan sväljning.
VARNING! Ge aldrig din katt värktabletter av något slag tex alvedon då dessa är väldigt farliga för katter.

Mjölk

Ska man inte ge till katterna eftersom det ofta kan förorsaka diarré. Ta istället kaffegrädde som du blandar med lite vatten.

Morrhår

Dessa kan liknas vid känselspröt och det är dessa som katten använder för att lokalisera sig i mörker. Bredden mellan morrhåren är lika som kattens bredaste del. Detta för att morrhåren är en vägledning till kattens hjärna att de ska komma igen t ex ett trångt utrymme.

Njure

Även om katter för det mesta är väldigt friska och sunda djur händer det då och då att de blir sjuka. En vanlig åkomma på den lite äldre katten är nedsatta njurfunktioner. Symptomen känns igen på att de dricker mycket samt de går på lådan med täta intervaller.

Ovanor

Ibland skaffar sig katter en ovana som inte alltid är så välkommen. Avvisa katten med en bestämd ton. Gäller det klösning så visa på platsen där hon får klösa, t ex ett klätterträd. Gäller det att hon förorenar någonstans så visa på kattlådan. Ibland kan det vara kattsanden som inte är bra. Försök att fundera ut vad som har hänt under den senaste perioden, har ni förändrat något, har någonting ersatts, försvunnit? Ofta finns det en naturlig orsak till kattens beteende.

Piller

Att ge piller till katter är inte alltid så lätt. Sätt katten i knäet, tag ett stadigt tag i huvudet och böj det bakåt. Håll tabletten i den andra handen och öppna försiktigt munnen. Stoppa in tabletten så långt det går och slut munnen. Stryk lätt på struhuvudet fram och tillbaka så framkallas en spontan sväljning.

Presentera katten för andra djur

Att lära katten att umgås med andra djur brukar som regel gå ganska bra även om man får räkna med en viss invänjningsperiod på ca två veckor. Försök aldrig att tvinga katten att "hälsa" utan låt djuren få närma sig varandra i sin egen takt.

Puls

Kattens normala puls ligger mellan 140-240 slag/min.

Raskatt

Spelar ingen roll om katten är en raskatt eller en huskatt. Båda kräver samma omsorg, varken mer eller mindre.

Rastgård

Har man möjlighet att ha en rastgård så är det ett bra sätt att ge katten möjlighet att springa och hoppa under ordnade former. Är du händig så är det lätt att bygga själv, annars finns det bra hundgårdar i sektioner att köpa som inte behöver bli dyrt.
Via zooaffärer finns det portabla större rastburar som man kan ha med sig när man reser eller är ute med husvagn.

Resor

Det är förhållandevis enkelt att resa med katter. Inte heller brukar dom ha något nämnvärt mot att resa, oavsett om det är bil, tåg eller flyg. Tänk bara på att det finns bestämmelser på hur man ska frakta djur på tåg eller flyg. Ibland kan katterna bli åksjuk. Kontakta veterinär så får du åksjukepiller som är lämpliga för din katt. Använd alltid en kattbox när du transporterar din katt, framförallt för kattens egen säkerhet.

Sjukdomar

Det är inte ofta katter är sjuka men ibland händer det. Tveka aldrig – kontakta en veterinär. Tyvärr kan det ibland gå lång tid innan katten visar symptom. Katter är speciellt känsliga för virus. Forskningen på katt har skett i blygsam skala och för katt finns idag inget utarbetat bekämpningsprogram för sjukdomar eller ärftligt betingade sjukdomar. Därför kan man inte heller ge indikationer om speciellt rasbetingade sjukdomar. Inom SVERAK och med hjälp bl a från andra intressenter bygger vi nu sakta men säkert upp en sådan funktion.

Stamtavla

Är det bevis SVERAK utfärdar på en raskatts bakgrund. Stamtavlan består av ett antal grunduppgifter samt fyra generationer av katter bakom den katt som stamtavlan anger. Stamtavlan har ett unikt nummer liknandes vårt personnummer.

Sterilisera

Detta ska man alltid göra med katter som ej ska användas i aveln. För katten är det bra eftersom det man "tar bort" är den sexuella driften och den kan vara påtagligt jobbig för en del katter. Idag säger man oftast kastrering även om honkatter.

Sällskap

En katt är en självständig individ och klarar lättare att under flera timmar bli lämnad ensam. Den har också ett större utvecklat sömnbehov vilket den definitivt utnyttjar när den är ensam. Detta ser man framförallt som yrkesarbetande när man någon gång är hemma i veckan och märker att katten "sover" bort mest hela dagen. Naturligtvis är det inte dumt att skaffa en kattkompis till sin katt.

Temperatur

Normal kroppstemperatur för kattungar är 38,0-39,5. För den vuxna katten gäller 38,0-39,3.

Tålamod

Som kattägare bör man ha lite tålamod. Som sagt – man bestämmer aldrig över en katt men med en portion tålamod kan man under naturliga former locka fram det bästa hos katten och också lära den det mesta den behöver lära sig.

Tänder

Kattungen har 26 stycken mjölktänder. Permanenta tänder på den vuxna katten är 30 stycken.

Unga Katter

Den unga katten behöver mycket stimulans och lektid. Den får ganska snart sin dygnsrytm som ofta stämmer väl överens med din egen. Glöm inte att kattungen behöver sova mycket. Någonstans runt 16 timmar per dygn enligt forskningen.

Urinsten

Drabbar hankatterna och innebär att de samlas "stenar" i uringångarna som täpper till. Märker du att din hankatt verkar springa på lådan ofta men ändå inte får något uträttat så gå omedelbart till veterinären.

Utekatt

Katten får ofta dåligt rykte när den kanske både okastrerad och lös springer i grannars trädgårdar och förorenar. Andra faror som kanske för katten är värre är de vilddjur som finns, lösspringande hundar, illvilliga personer som skadar, giftiga växter mm. Om katten ska vara ute, håll den under uppsikt.

Vaccination

Grundläggande kattpest- och kattsnuvevaccinering ska alla katter ha årligen. Kattpest är en allvarlig sjukdom som ofta leder till döden. Bakterierna kan man dra in med sina skor så här hjälper det inte att man bara har en innekatt.

Veterinär

Ovanligt beteende såsom aptitförlust eller sjuklig slöhet kan vara tecken på att katten inte mår bra. Alla sådana situationer bör kontrolleras av en veterinär. Tveka aldrig utan kontakta veterinären omdelbart. Idag har flera av de större djursjukhusen och försäkringsbolagen ofta ett telefonjournummer för rådfrågning. Tjänsten kostar några kronor extra som debiteras på ditt telefonabonemang

Vikt

Normalvikten hos en vuxen katt ligger mellan 2,5 - 8,0 kg beroende på ras. Normalvikten för en nyfödd kattunge ligger på 80-110 g.

Virus

Katter är mycket känsliga för olika typer av virus. Tyvärr kan det ibland vara svårt att lokalisera vilket virus samt vilken åtgärd som ska göras.

Vitaminer

Kattmat innehåller som regel det flesta vitaminer en katt behöver. Ett tillskott av B-vitaminer för pälsens skull är alltid bra. Här finns ett stort utbud på Apoteket. Pröva dig fram vad katten gillar.

Växter

Man skall vara varsam med växter om man har katt. Många är mycket giftiga och direkt skadliga för katten. Några av de vanligaste skadliga växterna som man bör undvika är: azalea, julstjärna, klematis, luktärt, riddarsporre, prickblad, murgröna, lupin, och luktärt.
Ett tips: om din katt "tuggar" på de vänliga växterna, blanda lite citronjuice med vatten och spraya växten. Katterna brukar inte gilla detta.

Ytterdörr

Här får man alltid vara uppmärksam oavsett om man bor i hyreshus eller villa. Det okända lockar många katter och det är lätt hänt med kassar i händerna att man inte observerar om katten smiter förbi. Ibland kan det också vara fara för en "klämolycka".

Zzz…… Sömnbehov

Katter har ett väl utvecklat sömnbehov. De behöver oftast ca 16 timmar per dygn.

Ålder

Genomsnittsåldern på en katt kan bli ganska hög. Man får räkna med att katten kan bli upp till 15 år.

Ägaransvar

Tänk på att du som ägare ansvarar för kattens väl. Det är också du som ska se till att katten inte springer ute och irriterar grannarna.

Äventyr

Det kan katter försvinna på i många timmar. Absolut allting kan locka till och intressera en katt. Bli inte orolig om du inte hittar din katt på några timmar. De är fantastiska att hitta "utrymmen" som man nästan inte tror att de kan få plats på. T ex under och inne i en soffas karmar, på sidan av en del garderober och golvskåp finns det ibland extrautrymme, under täcken och kuddar, inbyggda handfat i en husvagn och mycket mycket mer.

Ögon

På ögonen ser du ofta om din katt är sjuk. Katten har ett extra ögonlock för att skydda ögonen. Det är placerat i den inre delen av ögat. Detta ögonlock brukar visas om katten är sjuk. Ser du det bara på ett öga? Då är det med all säkerhet bara det ögat som är skadat.

Öronmärkning

Är en identifiering för en enskild kattindivid. En nummerkombination bränns in i kattens ena öra. Narkos krävs för detta ingrepp. En central registrering av alla märkta katter finns i Kennelklubbens dataregister vilket nås dygnet runt av svenska myndigheter.

Övergivna Katter

Låt aldrig din katt bli en sommarkatt. Söt och trevlig som den verkar när den är liten så växer den alltid upp och med tiden blir det en trevlig personlighet. Behåll den och du får uppleva många trevliga stunder.

information från www.sverak.se

 

 
     
 
Copyright (c) 2006 Mysite.com. All rights reserved.