HomeKatttungaraboutKontakt
 
  Rasinfo Burma
 


När du får hem en Burma i ditt hem, så kommer du att få ditt liv berikat med en stor portion av glädje.
Förutom den rika, glänsande bruna pälsen och de stora guldgula ögonen som kanske är det första som attraherar dig av rasen, så är det Burmans personlighet som får dig fångad för livet.

Burmans behov av mänskligt sällskap är smickrande och bra för ditt ego..
Den är ett mycket tillgivet och socialt djur.
Burman är den ultimata sällskapskatten. De älskar att vara med folk, leka med dem, och underhålla dem.

En Burma vill hjälpa till och vara med där du är! De är t.o.m. lite 'hundlika' i sitt uppträdande.
De kräver tät fysisk kontakt med SINA människor - en del tycker de är som ’frimärken' för de vill nästan klistra sig fast vid ditt skinn. De avskyr ett tomt knä, kommer att följa dig från rum till rum, och vill sova i din säng med dig, allra helst under täcket hopkrupen på eller tätt intill dig.

Burmans kärlek är emellertid inte bara en helt blind tillgivenhet. De är mycket intelligenta och har en stark personlighet, som ofta tar sig uttryck i avsevärd envishet.
När de leker, försöker de ofta underhålla ’sin’ människa. De vänder sig bokstavligen runt för att kolla om du iakttar några av deras tokiga upptåg. För att roa en burma ha tillgång till en massa enkla leksaker.
När de har bestämt sig för att de vill ha något, så tar de inte Nej som ett svar och vanligtvis funderar de ut ett sätt att få som de vill. Detta kan ibland leda till en viljornas strid mellan dig och din Burma. (jag tror det är 15:tonde gången jag lyfter ner 'Eowyn' som har bestämt sig att sitta framför skärmen och jaga allt som rör sig på skärmen medan jag skriver detta)
Sammanfattningsvis är att vad du får med en Burma är massor med kärlek, men knappast enformig eller tråkig. Det är som att leva med en ny liten familjemedlem som har väldigt mycket av egen vilja, och som älskar dig vanvettigt.Burmans färger och officiella beteckning

Brun - Bur n
Blå - Bur a
Choklad - Bur b
Lila - Bur c
Röd - Bur d
Creme - Bur e
Brunsköldpadd - Bur f
Blåsköldpadd - Bur g
Chokladsköldpadd - Bur h
Lilasköldpadd - Bur j


Burmakattens kännetecken är dess otroliga päls. Mycket kort, tät-liggande, glänsande och silkesmjuk, som gjord för att klappa. Pga sin korta päls känns den också extra varm o. go.
Burman är den enda naturliga bruna kattrasen. Det är en elegant katt, men muskulös, och ska kännas tyngre än den ser ut. Den är dock inte riktigt enfärgad.

Pälsen har en djupare ton på ryggen och är ljusare på undersidan.
Ögonen är uttrycksfulla. Ögonformens rundade undre linje och med en sned
orientalisk överlinje och ögonen, placerade brett isär ger den typiska burmalooken
(titta under lugg). Ögonen är vanligen chartreusegula (likören) men klart gula är den önskade färgen.
Genom Burmans blå variant som har en blågrå päls med ljust tennfärgat skimmer
kan det ibland vara svårt att skilja den från raserna Russian blue och Korat. Pälsen är väldigt
glänsande och sammetslen och ger då en illusion av silverskimmer. Ögonfärgen är alltid gul

Burmakatten från östern

Det är inte helt klart vem som först introducerade burman i Amerika. En falang säger att den togs till Amerika från Rangoon 1933. Andra säger att den kommer från Indien och inte Burma, som kanske namnet antyder. Återigen andra hävdar att den togs till Amerika från Burma 1933 av dr Joseph C. Thompson, en sjöofficer från San Francisco. Han ägde den första burman i USA och faktiskt den första i västvärlden. Han kan väl få det sista ordet eftersom han skrev (i) artikeln "Genetics of the Burmese: "Den första burmakatten var en honkatt, importerad till USA från Burma av författaren, 1930." Hon kallades Wong Mau. Cat Fancy i USA godkände först inte denna bruna katt som en ny ras, då det antogs att hon var en dåligt typad siames. Dr Thompson hade alltså en katt vars like aldrig tidigare hade skådats i USA eller i Europa. Teorin att det var en helt ny variant stöddes emellertid av Dr Clyde Keeler, Mrs Virginia Cobb och Madeleine Dmytryk. Dr Thompson var medveten om problemen med perimentuppfödning och hans första problem var att det inte fanns någon burmahane att para (fram) denna nya typ av katt med. Han fick hjälp av Mrs Billie Gerst och senare Mrs Virginia Cobb, en välkänd siamesuppfödare. Mrs Gerst och Mrs Cobb var båda mycket kunniga i biologi, genetik och uppfödning. Och det var så det började - en enda katt, Wong Mau, och en intresserad grupp vetenskapsmän och erfarna uppfödare.
Mycket få människor vet att burman förmodligen är den enda av de stambokförda raserna vars härkomst och utveckling noggrant och vetenskapligt har upptecknats sedan dess ankomst till västvärlden. Det är inte en ras som kommer av en "tjuvparning" eller "jag undrar vad som skulle hända om..." -attityd, utan är en produkt av kontrollerad uppfödning. Uppfödningsexperimenten var långa och omfattande innan stammen av rena burmor kommit fram. Eftersom det inte fanns någon burmahane beslöts det att para Wong Mau med den ras som var mest lik henne typmässigt- en brunmaskad siames. Hon parades med en importerad siames som hette Tai Mau.

1936 godkändes burman som ras av amerikanska CFA. Efter andra världskriget togs de första burmorna över till England, där exempelvis honan Laos Cheli Wat och hanen Casa Gatos da Foong blev mycket betydelsefulla för den engelska burmastammen. Fortfarande var alla burmor bruna. Den första blå burman föddes i England 1955. Det kom som en liten chock, när Chinki Golden Gay producerade en kattunge, som inte hade samma färg som de övriga i kullen. Den första blå burman var född, Sealcoat Blue Surprise. Till Sverige kom de första burmorna från England år 1957. De var båda bruna och hette Nilgiris Bura Turea och Pussinboots Fudge. Den första blå burman som föddes i Sverige var Cherie av Heligholms, 1975. Den första svenska kullen med blå burmor föddes samma år från importerna Buskins Blue Jeni Lynd och Hillcross Blue Jester. Det blev två hanar, Ming och Morris, samt fyra honor, Minesse, Mitzi, Minouche och Mayong.
Burman - en lagom katt

 
     
 
Copyright (c) 2007 Velvetyhill.com. All rights reserved.